Kringloopwinkels zijn een trend. Om elke dag weer een gevarieerd kringloopassortiment aan te kunnen bieden zijn donateurs van groot belang. Tegenwoordig zijn er veel mensen die hun spullen een tweede leven willen bieden, maar wat zijn nu de aspecten waar je als donateur van tweedehands spullen rekening mee kunt houden? Wij leggen het uit!
Maar voordat we dat doen willen we je graag op het volgende wijzen. RataPlan is dankbaar voor alle gulle gevers. Echter lopen de magazijnen van onze winkels momenteel over. Mocht je geïnspireerd raken door dit bericht om spullen te doneren dan willen we je vragen de bruikbare spullen die je aan ons wilt doneren toch nog even te bewaren. Zo krijgen onze mensen de kans om eerst alle spullen die we de afgelopen tijd hebben ontvangen te verwerken. Dus als het kan bewaar het nog even voor ons!
Kringlooppubliek groeit
Steeds meer mensen in Nederland hebben door hoe handig het is om zowel spullen te kopen als te doneren bij een kringloop. Kringloopshoppen is goed voor het milieu, de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor je eigen portemonnee. Daar komt bij dat er mensen onder de armoedegrens leven die daardoor afhankelijk zijn van wat kringloopwinkels kunnen aanbieden.

Dagelijks worden er boeken, meubels, kleding, kookgerei en nog een heleboel andere artikelen gedoneerd aan kringloopwinkel RataPlan. Na een grondige inspectie, reiniging en eventuele reparatie gaan deze tweedehands items de winkel in. De spullen staan niet te verstoffen of belanden bij het oud vuil. Iemand anders krijgt de kans om het leven van dit artikel voort te zetten. Op deze manier werken we naar een toekomst van een circulaire economie!
Welke artikelen kun je doneren?
Het is soms moeilijk om in te schatten welke artikelen geschikt zijn om te doneren aan een kringloopwinkel. De vraag die wij daarom stellen is ‘welke spullen zijn herbruikbaar’? Is die oude schommelstoel, waar een aantal grote vlekken in zitten, een potentiële koop voor een kringloopbezoeker of zal er niemand meer omkijken naar de schommelstoel vanwege de vlekken? In dit tweede geval zal het betekenen dat die oude stoel geen medemensen helpt en geld oplevert maar juist extra kost omdat de kringloopwinkel deze naar het lokale afvalstation moet brengen. Je leest het goed: spullen die niet meer verkocht kunnen worden zorgen voor extra kosten bij de kringloopwinkels.
Gelukkig snappen onze donateurs dit maar al te goed. In het 2019 is er van de ruim 10 miljoen kilo aan donaties (!) maar liefst 81% gerecycled. Daarbij is meer dan een kwart van al het materiaal van donaties gebruikt om andere producten te repareren zodat die ook weer geschikt zijn voor hergebruik. Door dit proces van recycling heeft RataPlan in 2019 zo’n 8000 ton aan CO2 uitstoot bespaart! Zo help jij RataPlan met het sparen van het milieu.
Hoe je zelf kunt bepalen of iets herbruikbaar is!

Maar waar ligt precies de grens? Er zijn zoveel verschillende soorten spullen dat het per artikel behoorlijk kan verschillen. Als er op de achterkant een gaatje in de hoes van een bank zit is dit geen groot probleem. Als er gaatjes in een zomers T-shirt zitten is het echter een andere zaak. Het belangrijkste is dat het artikel de potentie heeft om nog een leven te hebben bij een nieuwe eigenaar. Ook dient het product daarnaast schoon en compleet te zijn.
Er bestaat een groot verschil tussen de mening van mensen over welke spullen herbruikbaar zijn en welke niet. De zin ‘geef niks weg wat je zelf ook niet zou hergebruiken’ komt vaak voor maar biedt helaas ook geen duidelijkheid op dit gebied. Sommige mensen zijn gewend aan een bepaalde luxe in hun leven, en daarmee vinden ze het normaal om veel artikelen vrij snel te vervangen. Anderen zullen er juist voor kiezen om een artikel te gebruiken tot het echt ‘op’ is. Toch hebben we bij RataPlan een paar oplossingen bedacht die het makkelijk maken om er achter te komen wat je allemaal kan doneren.
Als eerste kun je op de website van RataPlan naar de innamevoorwaarden kijken. Daar staan namelijk alle ins en outs die je moet weten in geval van twijfel. Wil je toch liever iemand spreken om de twijfel weg te nemen? Bel dan onze klantenservice via 088-8282782. Bij de klantenservice zitten er iedere werkdag mensen voor je klaar om je te assisteren bij het beslissen over welke artikelen je kunt doneren. Ze kunnen je daarna gelijk helpen met een afspraak inplannen om de spullen op te halen. Je kunt de spullen natuurlijk ook altijd even langs brengen in de winkel.
Extra maatregelen vanwege Corona
Ook bij de inbreng goederen hebben wij extra veiligheidsmaatregelen vanwege corona. Zo vragen wij onder andere alle donateurs de goederen tijdelijk zelf uit de auto te halen en op of voor de inbrengbalie op tafels te plaatsen en houden we op advies van het RIVM gepaste afstand tot de klanten. Doordat het aantal donaties momenteel heel hoog ligt willen we iedereen, die deze mogelijkheid heeft, zoveel mogelijk verzoeken om de spullen nog iets langer te bewaren en op een later moment langs te brengen bij RataPlan. Zo hebben onze medewerkers de tijd de donaties van de afgelopen tijd te verwerken.