
Van maandag 14 januari t/m vrijdag 18 januari vindt de Week van de Circulaire Economie weer plaats. Een circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en de vernietiging van bruikbare spullen te minimaliseren.
Tijdens deze week, georganiseerd door Nederland Circulair!, openen koplopers die nu al slim en circulair ondernemen hun deuren voor geïnteresseerden. Verschillende organisaties die slim en circulair ondernemen organiseren evenementen waarbij je kunt aanschuiven.
Week van de Circulaire Economie

Duurzaamheid is een positieve trend in de maatschappij. De samenleving wordt zich steeds bewuster van de gevolgen van hun acties voor het milieu. Op sommige vlakken worden consumenten bijvoorbeeld gedwongen bewuster te zijn, zoals het verbod op plastic tassen. Andere bewustwordingsprocessen zoekt men zelf op.
Verduurzaming staat tevens hoog in het vaandel bij zowel de overheid als in het bedrijfsleven. Het doel voor een duurzame samenleving is de creatie van een circulaire economie, waarbij hergebruik van producten en grondstoffen wordt gemaximaliseerd en de vernietiging van bruikbare spullen wordt geminimaliseerd. De ideale situatie is als er in het jaar 2050 geen nieuwe grondstoffen meer worden gebruikt, maar zoveel mogelijk wordt hergebruikt.
RataPlan en duurzaamheid
Eén van de doelstellingen van RataPlan is het bevorderen van het hergebruik van materialen en het reduceren van de CO2 uitstoot. Daarmee leveren wij automatisch een bijdrage aan de circulaire economie. In de winkels van RataPlan kun je dagelijks zien hoe de spullen die worden binnengebracht een tweede leven krijgen. In plaats van dat de spullen worden weggegooid, worden ze nu hergebruikt. Op de massabalans van 2017 is te zien hoeveel CO2 uitstoot er is gereduceerd en hoeveel spullen er zijn hergebruikt.
Hoe kun jij bijdragen aan een circulaire economie?

Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan een circulaire economie. Ook door bijvoorbeeld te winkelen bij de kringloop. Door spullen aan te schaffen bij een kringloop slinkt de vuilnisbelt en worden er geen nieuwe grondstoffen gebruikt. Je draagt dus ongemerkt bij aan een duurzame samenleving door dat vintage kastje aan te schaffen of die mooie jeans een tweede leven te geven.
Een ander mooi initiatief waar je aan mee kunt doen is Warme Truiendag op 15 februari. Op deze dag wordt de thermostaat lager gezet en trekt iedereen een warme trui aan. Zo wordt er flink wat energie bespaart. Per graad die je de thermostaat lager zet bespaar je 6% CO2. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het die dag koud hebt dus trek die lekkere warme lievelingstrui uit de kast. Heb je er nog één nodig? Kom dan snel een kijkje nemen bij RataPlan.
Om de week van de Circulaire Economie extra onder de aandacht te brengen zullen wij een week lang dagelijks interessante weetjes en/of tips op het gebied van duurzaamheid delen. Van 14 t/m 18 januari zullen er weetjes of tips gegeven worden hoe je gemakkelijk een bijdrage kan leveren aan een duurzaam leven.
Nieuwsgierig? Houd dan onze sociale media of deze pagina in de gaten. Elke dag voegen we een nieuwe tip of een nieuw weetje toe!
Maandag 14 januari – Weetje
Wist je dat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks direct 8 ton CO2 uitstoot door energie in huis en vervoer? Daarbovenop komt nog eens 15 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding en kleding.
Om met bomen deze huishoud CO2 te compenseren, moeten ruim 400 bomen een jaar lang groeien.
Dinsdag 15 januari – Tip
Zet de stroom eens uit!
We zijn zo gewend al onze elektronische apparaten aan te laten staan, dat we niet doorhebben hoeveel energie we verbruiken. Daarom hebben wij een aantal handige tips:
- Zet je elektronische apparaat eens helemaal uit in plaats van alleen op stand-by. Ook in stand-by modus verbruiken apparaten stroom;
- Ga je voor langere tijd weg? Zet dan je internet modum en je wifi-router uit. Je gebruikt toch geen internet als je weg bent.
Tip voor de pro’s: koop een stekkerdoos met een schakelaar. Daar kun je meerdere apparaten op aansluiten en ze tegelijk uit zetten door de schakelaar uit te zetten. Zo bespaar je op jaarbasis ongeveer €40,- door je tv etc. uit te zetten. Alle beetjes helpen!
Woensdag 16 januari – weetje
Wist je dat bijna 20% van je gasverbruik op gaat aan warm water voor de badkamer en keuken? Door water efficiënter te verwarmen en minder warm water te gebruiken belast je minder het milieu. Wij hebben een aantal water bespaartips op een rijtje gezet:
- Douche maximaal 5 minuten. Zet een timer of zandlopertje neer die je er aan herinnert wanneer de 5 minuten voorbij zijn;
- Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. Op de verpakking van een douchekop staat het waterverbruik vermeld;
- Installeer een thermostaatkraan. Hierdoor is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur;
- Ga liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten;
- Ben je toe aan een nieuwe badkamer? Overweeg dan een douche-wtw (warmteterugwinning). Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater;
- Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.
Donderdag 17 januari – Tip
Na de olie-industrie is de kledingindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Het produceren van één spijkerbroek kost bijvoorbeeld rond de 8.000 liter water.
Onze tip is dan ook om te kiezen voor tweedehands kleding. Kringloopwinkels hebben vaak een gevarieerd aanbod en een wisselend assortiment. Er is voor ieder wel wat wils! Je bespaart het milieu en je bespaart ook nog is in de kosten.
Vrijdag 18 januari – Tip
Vandaag is het alweer de laatste dag van de week van de circulaire economie. Daarom sluiten wij deze week af met nog één duurzame tip.
Gebruik eens ‘de omgekeerde-kledinghangermethode’! Hang alle kledinghangers met het haakje naar dezelfde kant in de kast. Draag je iets, dan hang je het terug in de kast met het haakje de andere kant op. Aan het eind van de maand weet je precies hoeveel van je kleding je ook echt draagt.
Breng jij jouw oude kleding al naar de kringloop?