“Slechts vijf procent werkgevers biedt 57 procent arbeidsbeperkten baan”. Zo luidt de kop van een artikel uit de Trouw. Hoe zit dit nu eigenlijk?
Iedereen moet mee kunnen doen!
Bij RataPlan is het doel werk bieden aan mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt, dus ook mensen met een arbeidsbeperking. Maar hoe zit dit bij andere bedrijven? Uit onderzoek van Cedris, de vereniging voor sociale werkgelegenheid, blijkt dat vijf procent van de werkgevers verantwoordelijk is voor ruim de helft van alle mensen die met een loonkostensubsidie aan het werk zijn.
Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan concludeert dat een relatief kleine groep werkgevers dus in staat is om veel mensen met een arbeidsbeperking te plaatsen. RataPlan en Happy Tosti worden als voorbeeld genoemd van sociale ondernemingen die een succes zijn en die door de grote omvang goede begeleiding bieden aan deze mensen.
Participatiewet
De participatiewet, wat houd dit precies in? In principe valt iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt niet redt zonder ondersteuning, onder de participatiewet. Deze wet moet er voor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. Nu lijkt het er dus op dat deze groep mensen niet overal terecht kan.
Driekwart van de bedrijven die zich inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt heeft maar één persoon met een arbeidsbeperking aan het werk blijkt uit het artikel. Het is niet duidelijk waarom dit zo is. Is er niet veel werk? Is het te ingewikkeld? Zijn werkgevers bang voor extra kosten? Wat wel duidelijk is, is dat er meer plekken moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Onbegrip
Doordat er veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken bij RataPlan ontstaan er regelmatig misverstanden bij klanten. Bij RataPlan werken allerlei soorten mensen, ook mensen met een sociale beperking. Het kan dus voorkomen dat onze medewerkers minder vriendelijk kunnen overkomen terwijl dit niet zo bedoeld is. Ook sociaal geaccepteerd gedrag is niet altijd vanzelfsprekend. Wij hopen dat onze klanten hier begrip voor hebben. Wij vinden namelijk dat iedereen mee kan en mag doen bij RataPlan.
De bedoeling is dat Nederland binnen tien jaar, aan 125.000 mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, een werkplek biedt. Bij RataPlan wordt deze mogelijkheid al geboden en wij hopen dat meer bedrijven en organisaties zullen volgen!
Bron: Trouw