In de jaren ’70 is de industrie van fast fashion ontstaan toen de kledingproductie werd uitbesteed aan ontwikkelingslanden in Azië. Grote modebedrijven hebben van snelheid en lage prijzen hun expertise gemaakt.
De donkere kant van fast fashion

In de wereld van fast fashion zijn trends snel ‘uit de mode’ en dagelijks is er nieuw aanbod in de winkels. Maar dat betekent niet dat wij genoegen nemen met de kleding die we kopen. Jaarlijks wordt 14 miljard kilo ongedragen kleding weggegooid. En de meeste kleding uit de fast fashion industrie wordt ontworpen voor een korte levensduur. Dit zorgt ervoor dat mensen sneller nieuwe kleding kopen. Dit heeft een tegenbeweging in gang gezet, namelijk de industrie van slow fashion. Daarbij staat kwaliteit boven kwantiteit. Eerlijke omstandigheden en lonen voor de arbeiders staan voorop. En de productie van kleding schaadt het milieu niet.
Slow fashion fotoshoot
Met deze gedachte in het achterhoofd heeft de 22-jarige studente fotografie Aude van Galen een fotoshoot gedaan met kleding die ze geleend heeft bij RataPlan. In december heeft Aude een modeserie gemaakt waarbij het thema ‘slow fashion’ centraal stond. Daarbij heeft ze een fotoshoot gedaan waar uitsluitend tweedehandse kleding voor gebruikt werd. Graag wil ze met de modeserie het hergebruik van kleding promoten en de impact laten zien van de fast fashion industrie. Wij vonden dit een mooi initiatief en wilden Aude dolgraag helpen om haar boodschap over te brengen door tweedehandse kleding uit te lenen. De modellen in de fotoshoot werden namelijk gestijld met kleding die van kringloopwinkel RataPlan komt.
Met een geweldig resultaat want de foto’s zijn hartstikke mooi geworden! Zie hieronder de foto’s van de modeserie van Aude van Galen. Volg Aude op Instagram als je meer wilt zien van haar andere fotografie!
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |