Bij Stichting RataPlan staat sociaal ondernemen hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een kans wordt geboden om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Het is bij ons normaal om te kijken naar wat een medewerker wél kan in plaats van kijken wat een medewerker niet kan. Stichting RataPlan wil een voorbeeld zijn voor sociale bedrijven in Nederland, waarbij we laten zien wat je voor mens en milieu kunt betekenen.
Persoonlijke ontwikkeling

Wij groeien als organisatie steeds verder. Dit doen wij onder meer door nieuwe winkels van RataPlan te openen, maar we vinden het ook belangrijk dat onze medewerkers meegroeien met het bedrijf. Men kan groeien met behulp van persoonlijke ontwikkeling. Dit wordt binnen de organisatie enorm gestimuleerd. Wij bieden verschillende trainingen aan en sinds 2021 hebben wij een opleiding in Alkmaar. Deze opleiding maakt het mogelijk om werkend te leren. De studenten worden opgeleid tot logistiek medewerker. Dit doen wij in samenwerking met het ROC Kop van Noord Holland met doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een diploma te laten halen. Zo hebben zij na het afronden van de opleiding de mogelijkheid om een betaalde reguliere baan te krijgen. Daarnaast voeren de medewerkers verschillende werkzaamheden uit waardoor men echt betrokken is in de organisatie.
Er zijn dus veel doorgroeimogelijkheden voor onze (potentiële)medewerkers.
Sociaal ondernemen
In Nederland kan iedereen een kringloopwinkel beginnen, maar wij willen laten zien dat wij meer zijn dan alleen een kringloopwinkel. Wij vinden sociaal ondernemen dus enorm belangrijk. RataPlan zet zich in voor mens en milieu en dit wordt bevestigd door een aantal keurmerken. Zo hebben wij in 2015 het keurmerk Kringloopbedrijven mogen ontvangen. Dit houdt in dat je als kringloopbedrijf hebt bewezen dat je op een professionele, verantwoordelijke en veilige manier met mens en materiaal omgaat. Daarnaast hebben wij een PSO 30+ keurmerk (Prestatieladder Socialer Ondernemen) wat inhoudt dat je als organisatie bovengemiddeld sociaal onderneemt. De 30+ betekent dat ten minste 30% van de werknemers moet bestaan uit werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn wij in mei 2020 toegelaten tot het Register Sociale Ondernemingen. Bij dit register draait het om impact first. Dit houdt in dat ondernemingen in eerste instantie vooral een maatschappelijk probleem willen oplossen, zoals wij dat willen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven.
Leuk, sociaal en duurzaam

Zoals in het logo van RataPlan te zien is, hebben wij drie kernwaarden; leuk, sociaal en duurzaam. Voor de medewerkers zijn deze waarden ook van belang. Het moet leuk zijn voor de medewerkers om bij RataPlan te werken. Het sociale komt dus terug tijdens het werk. We kijken naar de kwaliteiten van onze medewerkers en het gaat niet om de dingen die je wellicht niet kunt doen. Samen komen wij er achter wat we wél kunnen en daar ligt onze focus. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor de gehele organisatie. De kringloopwinkels willen zoveel mogelijk producten hergebruiken of recyclen. Als je werkt voor RataPlan, werk je tegelijkertijd ook mee aan een duurzamere wereld.
Fietsenmaker bij RataPlan of NS
Wij hebben sinds 2007 een samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS). RataPlan beheert inmiddels 49 fietsenstallingen van NS. Hier kunnen reizigers een OV-fiets huren, hun fiets stallen of laten repareren. Er werken niet alleen reguliere medewerkers, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier zijn wij dan ook heel blij mee, dat we ook hier werkgelegenheid kunnen creëren.
Kortom, wij geven iedereen een kans om onderdeel te zijn van de arbeidsmarkt. Persoonlijke ontwikkeling is daarbij heel belangrijk en door de verschillende werkzaamheden is het ook leuk om bij RataPlan te werken.