Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander per jaar zo’n 40 kledingstukken weggooit. Heb je er al is over nagedacht om je overbodige kleding te doneren aan een kringloop zodat de kleding hergebruikt kan worden? Om kleding die niet meer verkoopbaar is een tweede kans te geven heeft RataPlan in augustus de ‘Recyclefabriek’ geopend.
Wat is de Recyclefabriek
Op 24 augustus is een loods dichtbij RataPlan Heerhugowaard verbouwd tot de Recyclefabriek van RataPlan. Kleding en textiel uit ondergrondse containers wordt aan de fabriek geleverd. Maar ook niet-verkoopbare kleding vanuit de kringloopwinkels komt hier terecht. De medewerkers sorteren de kleding en textiel in de Recyclefabriek op bruikbaarheid en volledigheid.
Van sorteren tot doneren

In de eerste stap in het proces scheiden medewerkers kleding van het vuil. Het kan namelijk voorkomen dat mensen afval in de kledingcontainers gooien. De eerste lading kleding komt op de grof-sorteertafel. De kleding wordt ook gescheiden van kleingoed. Dit wordt gedaan op de klein-sorteertafel. Bruikbaar kleingoed wordt aan de kringloopwinkels gegeven waar het weer verkocht kan worden.
Na het scheiden van alle goederen wordt de kleding op de loopband gezet naar de fijn-sorteertafel. Hier sorteren medewerkers de kleding op kwaliteit en bruikbaarheid. Alle bruikbare kleding wordt gesorteerd in de categorieën winterkleding, zomerkleding en textiel. Vervolgens levert de Recyclefabriek deze kleding aan de kringloopwinkels waar het een tweede leven tegemoet gaat. Nog draagbare kleding met een gaatje of andere beschadigingen doneren wij aan mensen in Afrika die dit nog goed kunnen gebruiken. Ten slotte gaan alle ondraagbare en onbruikbare kleding naar industriegebieden in bijvoorbeeld Pakistan. Hiervan worden weer bruikbare items zoals tassen en poetsdoeken van gemaakt.
Medewerkers van Pro

RataPlan heeft als doelstelling om alle gedoneerde kleding tot de laatste draad te recyclen. Het doel is om niks weg te gooien. Zelfs ondraagbare kleding kan nog gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals voor materiaalgebruik. Naast het recyclen van kleding, wordt ook werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Momenteel werken naast medewerkers van RataPlan ook medewerkers van Pro in de Recyclefabriek van RataPlan. Kenmerkend voor Pro is dat de ondersteuning onvoorwaardelijk is. De mensen worden niet beoordeeld op hun gedrag en worden met respect behandeld.