
Studeren kan ontzettend zwaar zijn. Nachten doorhalen om een verslag voor de deadline af te krijgen, mail na mail versturen om maar in contact te komen met die ene leraar van wie je nog iets verwacht, wekenlang wachten op tentamenresultaten, dagenlang blokken voor een tentamen, noem maar op. Daar komt dan ook nog bij dat je als student van een klein budget rond moet zien te komen. Veel studenten zitten vaak structureel krap op kas tegen het einde van de maand. Om het leven van die studenten wat makkelijker te maken hebben wij een paar tips voor studenten opgesteld zodat je zonder al te veel moeite wat extra geld over houdt aan het einde van de maand.
Tip 1: Tweedehands kleding
Thrift-shopping is één van de beste-, en ook nog meest duurzame manieren om consistent geld te besparen. Veel kleding wordt verkocht tegen een erg hoge prijs, puur omdat het van een bepaald merk afkomstig is. Daar komt bij dat er gigantisch veel kleding wordt weggegooid omdat de eigenaar iets nieuws heeft gekocht. Dat is ontzettend zonde van de kleding en het is schadelijk voor de natuur.
Het is begrijpelijk dat je als student een drang voelt om in een mooie leren jas van Lacoste, een paar Jordans, of met die Gucci sjaal van suède aan naar school te gaan. Het ziet er ook mooi uit, daar kunnen we niet omheen. Maar de prijs… Je kan er bijna een tweede studielening voor afsluiten.
Daarom vragen we je dit: hoe gaaf is het als je die toffe, leren jas voor minder dan de helft van de prijs tegenkomt in RataPlan? Het zal je verbazen hoe vaak er tweedehands merkkleding wordt gedoneerd, smekend om een nieuw plekje in jouw garderobe. Op deze manier kun je jezelf toch nog als mode icoon vertonen, maar dan in een complete outfit voor de laagste prijs mogelijk. Dat laatste hoef je natuurlijk niet hardop tegen je klasgenoten te zeggen.
Tip 2: Spullen in- en om je studentenwoning
Ook het versieren van je studentenhuis kan een dure taak zijn. De prijs van een nieuwe bank, Tv, vriezer, bureau of koelkast staat vaak gelijk aan een hele maand studiefinanciering. Bij RataPlan kan je dit soort kringloopproducten tweedehands scoren voor slechts een fractie van de prijs. Opzoek naar een leuk schilderij om die saaie keukenmuur op te fleuren? Ook daar heeft de RataPlan er genoeg van hangen. Heb je binnenkort een feestje maar ben je bang dat je beschonken medestudenten niks overlaten van alle bekers en glazen? Bij RataPlan hebben we talloze glazen en bekers voor nog geen halve euro per stuk. Zo weet je zeker dat er bij jou altijd ruimte (en budget!) is voor een studentenborrel, en hoef jij je ook geen zorgen te maken om al dat servies of de bank die je van je moeder hebt gekregen.
Tip 3: Let op je elektriciteits- en gasverbruik

Veel studenten letten niet goed op hun energieverbruik. Als ze naar een college gaan vergeten ze soms de verwarming en het licht uit te zetten. Deze tips zijn hier dus op toegespitst.
In plaats van dat je de verwarming hoger zet is het veel slimmer om een extra laagje kleding aan te trekken. Het hoeft natuurlijk niet zó ver te gaan dat je de vorst op het raam ziet vormen. Maar als je de hele maand op 19 graden stookt in plaats van 20 graden dan scheelt dat al een paar tientjes op je maandelijkse budget.
Sommige studenten hebben de gewoonte om een half uur per dag te douchen. Deze gewoonte is valt nog te overzien wanneer de student nog thuis woont. Af en toe krijg je er een preek over maar dat is vaak ook alles. Zodra je echter op jezelf woont zal je dit keihard merken. Neem desnoods een eierwekker mee naar de badkamer zodat je weet wanneer je langer dan 10 minuten onder de douche staat.
Als laatste zijn er nog apparaten die veel stroom verbruiken zonder dat je het door hebt. Deze tip zal geen bergen met geld opleveren maar in het kader van duurzaamheid ben je als je hier rekening mee houd weldegelijk goed bezig. Let bijvoorbeeld goed op elektrische apparaten die lang op stand-by staan. Een uitgebreide decoder met HDD verbruikt jaarlijks op stand-by bijvoorbeeld net zoveel stroom als een wasmachine. (+/- 140 KWH!)
Tip 4: Een fiets

Een fiets is voor een student wat een paard is voor een cowboy; onmisbaar. Helaas gaan fietsen soms stuk of worden ze gestolen, zeker in de grotere steden zoals Amsterdam. RataPlan heeft een oplossing voor al die problemen. Veel RataPlan vestigingen hebben namelijk een eigen fietsafdeling! Je kunt hier niet alleen terecht voor een goedkope reparatie, er worden ook tweedehands fietsen verkocht. Je hoeft dus geen berg aan geld te betalen voor een nieuwe Batavus. Zoek jij nog een trouwe tweewieler die je door de stad brengt? Kijk op de site of RataPlan in jouw buurt ook een fietsenafdeling heeft.
Tip 5: Maak een begroting
Er zijn helaas ook dingen waar moeilijk op valt te besparen. Dingen zoals je huur, collegegeld en boodschappen, je komt er niet omheen. Toch kan het handig zijn om te weten waar al je vaste lasten uit bestaan. Ga er rustig voor zitten en maak een goed overzicht van waar al je geld naartoe gaat. Door het vergelijken van dingen als een zorgverzekering, een mobiel abonnement of een autoverzekering zal je snel zien of er op valt te besparen. De laatste van de lijst aan tips voor studenten luidt dus: maak een begroting. Vraag jezelf hierbij af: welke dingen zijn onmisbaar en welke dingen zijn voor het gemak?
Dit waren al onze tips voor studenten over geldbesparing. We hopen dat je met deze tips beter uitgerust bent tegen de turbulente levensstijl van een student. Hopelijk dank je ons als je aan het einde je diploma hebt, en je ziet hoeveel je eigenlijk hebt bespaart op je studielening.